Ventileren

Een woning met teveel vocht en schimmel is slecht voor de gezondheid. Vochtbestrijding is belangrijk om huisstofmijt en schimmels tegen te gaan. Een belangrijk ‘wapen’ in die strijd is ventileren.

Wat is goed ventileren?
Een gemiddeld huishouden produceert dagelijks zo’n tien liter vocht. Door ademen, afwassen, koken, douchen, wassen en drogen. Door te ventileren ververst u de ‘gebruikte’ lucht. Tegelijk komt er droge frisse lucht en zuurstof naar binnen. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren, ook in de winter als het buiten koud is. 

Dagelijks: luchten door een kwartiertje het (slaapkamer)raam open te zetten.
Wekelijks: luchten door een tijdje ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

In nieuwere woningen zitten ventilatieroosters en mechanische afzuiging. Zet de roosters open en laat de mechanische ventilatie aan staan. In oudere woningen is het belangrijk om klapraampjes of roosters altijd open te houden.


Gevolgen van onvoldoende ventileren

Onvoldoende ventileren heeft grote en vervelende gevolgen. Sommige zijn zichtbaar:

  • Bobbelend behang;
  • Schimmel op muren of plafond;
  • Schimmel in de badkamer;
  • Een onzichtbaar gevolg van onvoldoende ventilatie is huisstofmijt.


Tips voor een gezond klimaat

Wat helpt nog meer voor een gezond klimaat in huis:

  • Droog de was buiten. Als u de was binnen droogt, houd dan altijd een raam of balkondeur in de buurt open (Let er wel op dat u deze sluit als u niet thuis bent).
  • Laat na het koken de afzuigkap nog een kwartier aanstaan. Of zet uw keukenraam open tijdens het koken. Overtollig vocht wordt zo afgevoerd.
  • Droog na het douchen de tegels met een trekker of een handdoek.
  • Zet de mechanische ventilatie op de hoogste stand als u gaat douchen, koken of de was laat drogen.

Voor meer informatie over de juiste manier van ventileren, lees de folder Vocht en schimmel. 


Een mechanisch afzuigsysteem zuigt lucht uit uw woning met een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten waardoor lucht wordt afgezogen uit de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen. Deze zijn meestal te vinden in het plafond. Hoeveel lucht er wordt afgezogen, kunt u regelen met de standenschakelaar. Een mechanische ventilatie zuigt vervuilde lucht weg, maar voert geen verse lucht toe. Daar moet u zelf voor zorgen door te luchten en de ventilatieroosters open te zetten. Er zijn ook mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning. De warmte uit de uitgaande lucht wordt gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt.


Mechanische ventilatiesystemen met twee standen en met drie standen

Bij systemen met twee standen geldt:

  • stand 1: als u niet thuis bent, als u overdag thuis bent, ’s nachts en als u op vakantie bent
  • stand 2: als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden het meeste vocht en de kookdampen afgezogen.

Bij systemen met drie standen geldt:

  • stand 1: als er overdag niemand thuis is, 's nachts, of als u op vakantie gaat
  • stand 2: als u overdag thuis bent
  • stand 3: als u gaat koken, douchen, verven, als er was te drogen hangt, of als er veel visite is. Laat na het douchen of koken de ventilator nog ± 20 minuten op de hoogste stand staan. Hierdoor worden (bijna) alle vocht en kookdampen afgezogen.


Schoonmaken

Voor alle mechanische ventilatiesystemen geldt dat u deze zelf moet schoonmaken. Heeft u een mechanisch ventilatiessysteem met warmte terug win (wtw)? Dan krijgt u twee maal per jaar nieuwe filters in de ventilatiebox.
Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. U kunt het rooster zelf het beste droog schoonmaken met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken. De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken.Als de ventielen sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel. Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terug win is het goed dat u eenmaal per maand de filters schoonmaken met een stofzuiger.

Nieuw

Ga snel naar:
Rookmelders