Energiecrisis en inkomensondersteuning

Maakt u zich zorgen of u de huur nog kunt betalen?

Maakt u zich zorgen dat u een achterstand gaat krijgen met de huur door de hoge energiekosten? Bij De Leeuw van Putten denken we graag met u mee om een oplossing te vinden. Hieronder hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet:


Financieel maatwerk
Alles wordt duurder en wij kunnen ons voorstellen dat u bezorgd bent. Trek aan de bel als u merkt dat het misloopt. Hoe eerder, hoe beter.

Samen met u zoeken we naar een passende oplossing. We kunnen bijvoorbeeld een betalingsregeling afspreken. Of naar andere zaken kijken, zoals bijvoorbeeld naar de huurprijs of door u aangevraagde of nog aan te vragen hulp van gemeente of overheid. Denk hierbij aan de energietoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand en dergelijke.

Wilt u met ons in gesprek? Maakt u dan een afspraak voor een gesprek met een van onze collega’s . Telefoon (0181) 601 333 of stuur een e-mail naar infodeleeuwvanputtennl.

 

Energietoeslag
Huishoudens met een laag inkomen hebben in 2022 recht op een energietoeslag van in totaal € 1300,00. Heeft u al € 800,00 gekregen, dan hoeft u niets te doen en ontvangt u nog eens € 500,00. Heeft u een laag inkomen en (nog) geen toeslag gekregen? Neem dan contact op met de gemeente op tel. 140181. Of kijk op www.nissewaard.nl.

 

Regelingen bij een laag inkomen
Heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op ondersteuning van de gemeente. Bijvoorbeeld de Rotterdampas, waarmee u kortingen kunt krijgen. Of bijzondere bijstand. Daarmee worden noodzakelijke kosten betaald die u zelf (tijdelijk) niet kunt betalen. Bekijk een overzicht van alle regelingen: Gemeente Nissewaard - minima
 

Toeslagen aangepast in 2023

De zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget gaan per 1 januari 2023 extra omhoog. Daarnaast komen in 2023 meer mensen in aanmerking voor een toeslag.

Zorgtoeslag: in 2023 gaat de zorgtoeslag voor 1 jaar extra omhoog en meer mensen komen in aanmerking voor zorgtoeslag omdat de inkomensgrenzen zijn verhoogd. Hebt u geen toeslagpartner? Dan hebt u in 2023 recht op zorgtoeslag als uw inkomen niet hoger is dan € 38.520 per jaar. In 2022 was dit € 31.998 per jaar. Hebt u een toeslagpartner? Dan heeft in 2023 recht op zorgtoeslag als het inkomen niet hoger is dan € 48.224 per jaar. In 2022 was dit € 40.994 per jaar.

Huurtoeslag: de huurtoeslag gaat extra omhoog. Hierdoor ontvangen de meeste mensen meer huurtoeslag. Bij een hoger inkomen of een hogere huur kunnen meer mensen huurtoeslag krijgen. In 2022 hebt u recht op huurtoeslag als de huur niet hoger is dan € 763,47. Dit bedrag is in 2023 verhoogd naar € 808,06.

Kindgebonden budget: het kindgebonden budget gaat in 2023 extra omhoog. U krijgt meer kindgebonden budget per kind. En alleenstaande ouders krijgen een extra verhoging.

Kinderopvangtoeslag: ook de kinderopvangtoeslag gaat in 2023 omhoog omdat de uurtarieven van de opvang in 2023 flink stijgen. Daarom is de vergoeding per uur extra verhoogd. Uw kinderopvangtoeslag is nog niet op deze extra verhoging aangepast. Blijkt dat uw toeslag hoger wordt? U krijgt dan in de loop van het jaar een nieuwe berekening in Mijn toeslagen en in uw Berichtenbox. En het extra bedrag dat u nog niet gekregen hebt, wordt uitbetaald.

In Mijn toeslagen van de Belastingdienst vindt u alle informatie voor uw situatie. 

Samen besparen

Wij zijn bezorgd over de stijgende vaste lasten. Niet alleen de prijzen van energie zijn zorgwekkend, ook de dagelijkse boodschappen worden steeds duurder. Hoewel de aangekondigde maatregelen van het kabinet sommigen verlichting zal bieden, vrezen we dat veel bewoners die het nu al financieel moeilijk hebben, straks niet meer kunnen rondkomen. Aan de stijgende prijzen kunnen wij niks veranderen. We doen er alles aan om het renoveren en verduurzamen van onze woningen te versnellen. Al lukt dat niet van de een op andere dag. U kunt ook wat doen. Door bijvoorbeeld nog beter op uw energieverbruik te letten. Of door extra geld en steun aan te vragen bij de gemeente. Wij  kijken graag samen naar de mogelijkheden om te besparen. Klik hier voor een handig overzichtje met simpele tips om op uw energiegebruik te letten.

 

Slim budgetteren

Weet u waar uw geld maandelijks naar toe gaat? Of heeft u soms geen idee? Budgetteren kan helpen. Moeilijk? Helemaal niet. Op de website van het Nibud vindt u tips.